Как започнала фотографията

Spread the love

Историците са единодушни по отношение на фотографията. Те приемат за рождена дата 1839 г. Оказва се обаче, че тя се появила далеч по-рано. Хората се учудили на необикновеното свойство на Слънцето да предизвиква промяна в цветовете. Още по онова време хората се кланяли на много и различни богове и това им помогнало по-смилаемо да разбира способността за смяната на цветовете. По време на средновековния мрак, наука и алхимици обръщат взор към слънцето с надеждата да открият неговото действие и възможност за получаване на така ценният философски камък. Те, както и техните предшественици, свързали активното въздействие с излъчваната топлина. Никой не си дал ясна оценка, че главният виновник била светлината.

Ключът към снимката

Алхимизмът сменя възрожденските си идеи и завоюва нови позиции в науката. Така светлината печели свои привърженици и математици, физици, астрономи се включват в едно общо дело и допринасят за откриването на „камера обскура“, тайнствената черна кутия, която преобръща образите с помощта на светлината, за да създаде снимково изображение.

В годините на своето развитие фотографията помни много имена на личности, учени допринесли със своя опит, познания и открития за нейната еволюция. Едно от великите открития на фотографията още в праисторически времена било действието на светлината при контакта и със сребърни съединения. Това се оказало и стъпка напред след векове на мрак и невежество.

И ако трябва да се запомнят имена на истински изобретатели във фотографията, то няма как да подминем заслугите на Дагес, Ниепс, Талбот.

Откривателите на фотографията

Годината била 1829 г, когато Дагес и Ниепс сключват договор. В него една част от приноса е на Ниепс, който работи със сребърни плаки, положени на действието на йодни пари. Този опит показал, че с помощта на сребърния йодид и светлочувствителността могат да се получат образи. Така Ниепс става един от откривателите на фотографията. Малко по-късно Дагер предлага сравнително по-кратък път до достигане на образа, чрез по-малко излагане на слънчева светлина. Творението трябвало да се обработи с живачни пари. Това били основите на загадката до тогава фотопроцеса.

Facebook Comments

Related Post