Как да направя безопасна среда за фитнес у дома

фитнес у дома

В тази статия ще засегнем една важна тема, която е особено належаща към този момент. Статистиката показва, че хората тренират все повече вкъщи заради ограниченията, а това крие своите рискове. Именно затова решихме да обърнем внимание на темата за безопасността по време на домашния фитнес и какви уреди за отслабване можете да ползвате в домашни условия

Преди да се случи пандемичната ситуация, която затвори фитнесите, хората тренираха вкъщи предимно за отслабване. Сега обаче се тренира вкъщи за всичко, което можете да си представите. Просто като са затворени фитнесите, много хора се сдобиха с поне един домашен фитнес уред и пренасочиха тренировките си от вкъщи. Това отвори и дебата за безопасното ползване на домашната среда и на фитнес уредите и аксесоарите.

Как да практикувате безопасно фитнес у дома?

Това, че човек е вкъщи, не означава, че не е податлив на нараняване и контузии. Ако имате направена програма от фитнес инструктор, той трябва да ви помогне и със съвети как да ползвате самите уреди безопасно и как да правите упражнения без да рискувате здравето си.  Някои от начините за гарантиране на безопасността включват обаче и неща, които сами трябва да направите.

Разчистване на достатъчно място в помещението където ще тренирате, за да може да се движите свободно. Това означава, че ако имате домашен фитнес уред, ще трябва да го разположите така, че пълноценно да изпълнявате упражненията, без да има пречки.

Когато подредите помещението за домашен фитнес, след това трябва да направите проверка дали килимът, постелките са стабилни, дали постелката, която допълнително ще ползвате, ще стои стабилно на земята.

Прочети  Тренировки с гири във фитнес залата

Трябва да се научите да правите загрявка за поне 5 минути с упражнения със  въздействие за ускоряване на сърдечната честота и затопляне на мускулите. Когато направите загрявката, трябва да навлезете в същинската тренировка.

Движения, с които да се подготви тялото за тренировка.

По време на тренировката, правете редовни водни паузи, за да останете хидратирани. Не забравяйте да слушате тялото си и да не натискате твърде далеч от максималния пулс. Тренировката свършва с разтягане на мускулите и с охлаждане, и постепенно преминаване в покой за възстановяване.

Кои уреди са подходящи за отслабване в домашни условия?

Относно тренировките, които ще се правят за отслабване, също се прави предварителна подготовка. Важно е да се консултирате с лекар, преди да започнете тренировъчна програма, за да помогнете за намаляване на потенциалните здравословни проблеми или влошаване на ситуацията. Не забравяйте, че освен тренировки, за отслабване трябва и специална диета, която да подпомага процеса.

Относно самите уреди, те трябва да позволяват интензивни тренировки, така че да изгаряте много калории. Това значи че един степер, или велоергометър ще са отлични за сваляне на излишните килограми. Разбира се, самата тренировка може да е комбинирана, така че да натоварите тялото пълноценно и да продължите с плана да свалите килограми.

В тренировките за отслабване може да включите крос тренажор или бягаща пътека. Може да комбинирате бягането на пътеката с ластици и гири. Не трябва да забравяте и разходките на чист въздух. Домашният фитнес е страхотен начин да отслабнете или да качите килограми според целите си, но той трябва да се комбинира и със здравословен начин на живот, така че тялото да успее да възстановява добре след натоварванията.

Прочети  Тренировки с гири във фитнес залата

 

 

Бягаща пътекаКростренажор

 

Facebook Comments

Related Post