Уеб дизайн в развитие

Уеб дизайн

Концепцията за уеб дизайн и разработка на сайтове  съществува приблизително толкова дълго, колкото съществуват уебсайтовете.

Уеб дизайн

Преди имаше много по-проста дефиниция, защото създаването на уебсайт беше много по-опростен процес.

Когато сравните първите уебсайтове, които излизат в началото на 90-те години на миналия век, с модерните уебсайтове, наистина можете да видите колко много се е развил уеб дизайна. Днес създаването и поддържането на уебсайт е по-сложно и включва цяла еко система от роли и набори от умения.

Дори на моменти за самите уеб дизайнери може да е трудно да разберат къде точно се вписват в тази еко система. Това е така, защото специализацията съществува, но вече има и странични дейности, които предполагат постоянното развитие на самия уеб сайт, така че да отговаря на промените в дадената бизнес структура, която обслужва.

Елементи на уеб дизайна 

Елементите, които съставляват уеб дизайна са отговорност на самите дизайнери. Те започват да ги изграждат след като вече имат на лице всички данни за клиента и неговите желания. 

Оформлението е подреждането на заглавието на уебсайта, менюто за навигация, долната част, съдържанието и графиките. Оформлението зависи от целта на уебсайта и от това как уеб дизайнерът иска потребителят да взаимодейства със страниците в него. Например уебсайт за фотография ще даде приоритет на големите красиви изображения, докато редакционният сайт ще даде приоритет на текста и разстоянието между буквите.

Визуалната йерархия съществува, когато потребителят получава достъп до информацията, от която се нуждае, като хвърли само един поглед в уебсайта. Това е процесът на определяне кои естетически аспекти на уебсайта трябва да се открояват с помощта на размер, цвят, разстояние и др.

Прочети  Търговците и първите им стъпки към онлайн магазин

Навигацията помага на потребителя да стигне от точка А до точка Б в сайта с помощта на навигационни инструменти свързани с архитектура на сайта, менюто и лентата за търсене. Простата и ефективна навигация помага на потребителите да намерят бързо и лесно търсената от тях информация.

Цветът придава индивидуалност на уебсайта, прави го открояващ се и показва на потребителя как да предприеме действие. Цветовата палитра може да бъде определена от съществуващата идентичност на марката или от съдържанието на уебсайт (като това как този уебсайт на растението използва нюанси на зелено). Последователната цветова палитра помага да се даде ред на уебсайта.

Уеб дизайн

Графиките са логото, иконите и изображенията, които живеят на уебсайта. Те трябва да допълват цветовата палитра, оформлението и съдържанието.

Скоростта, с която клиентът навигира създава първото впечатление на потребителя и зависи от това колко време е необходимо за зареждане на уебсайта и неговите страници. Ако отнеме твърде много време, има вероятност потребителят да не остане.

Уеб дизайн, който решава проблемите на потребителите

Дизайнът е дейност за решаване на проблеми, които първоначално са невидими за дизайнера. Те се появяват когато клиента започне да изисква своята визия за уебсайта, без да познава елементите. Тогава дизайнерът се изправя пред предизвикателството да предостави средствата за синтезиране съдържанието, картината, продуктите и събитията, които съставляват бизнеса, преди да бъде качен на уебсайта.

Уеб дизайнерите непрекъснато решават проблеми на своите потребители. Уебсайтовете трябва да улеснят посетители в сайта да отидат там, където искат да отидат и да правят това, което искат. Разочарованият потребител е по-малко вероятно да остане, камо ли да се върне към уебсайта ви. Затова предварителната дейност по разработването е от изключително значение.

Прочети  Търговците и първите им стъпки към онлайн магазин

Ето защо всеки елемент от уеб дизайна служи на това да направи уебсайта възможно най-лесен за използване: така че хората посещават и взаимодействат с уебсайта отново и отново.

От всичко казано дотук става ясно, че един сайт може да изглежда статичен, но не е така. Той може да бъде пуснат в употреба, но анализът на неговата работа е постоянен, защото той помага на дизайнерите да реагират своевременно и да правят промени в елементите, така че чрез тях да се постигат бизнес целите свързани със самия уеб сайт.

Facebook Comments

Related Post