Подова настилка – винил

Spread the love

Работили сте години, за да направите дома си луксозно и красиво място за живеене. Въпреки това, все нещо ви убягва и някои помещения не изглеждат така какво бихте искали. Това се случва особено много когато минават години. Затова решихме, в тази статия да поговорим за темата подова настилка винил и защо тя е толкова актуална в последните години.

Какво е настилка за под направена от винил?

Това, което се предлага на пазара като винилови подове, най-често е хетерогенен продукт, който се състои от горен износващ слой, от пвф (pvc) винил и пластификатори. Тази многослойна структура създава дълготраен продукт с много добри качества, които улесняват ходенето върху пода и го правят екстра функционален заради всички интегрирани свойства в крайния продукт. 

Предимства и недостатъци на подова настилка винил

Известните предимства на виниловите настилки са много. Той е удобен и тих под краката, устойчив е на повреди и влага, лесен за инсталиране и поддръжка, достъпен и наличен в голям брой цветове и дизайн. Това прави виниловите настилки популярен избор за редица потребители, особено за потребителя съобразяващ се с дизайна и бюджета.

Също така, виниловите подове са устойчиво решение за подови настилки, тъй като производителите са силно ангажирани с отговорното използване на PVC материала. ЕС насърчава  опазването на околната среда и затова материалите за всички продукти от винил минават през тестване за приравняване към стандарти. Когато е възможно, крайните продукти се правят от материали, които са рециклирани или рециклируеми, с възможно най-ниско въздействие върху околната среда.

От друга страна, виниловата настилка може да бъде трудна за премахване, ако е от типа за монтаж със залепване. Тя може да се вдлъбне ако са поставени прекалено тежки предмети върху нея и може да бъде пробита с много остри предмети. 

Друг недостатък на виниловите настилки е неспособността им да издържат на много високи температури и склонността към избледняване и обезцветяване при прекомерно излагане на UV лъчи. Поради тези причини винилът обикновено не се препоръчва в помещения с излагане на твърде много пряка слънчева светлина, като например веранди, балкони, тераси.

Отстраняване на недостатъците на виниловите подови настилки

Недостатъците на виниловите настилки за под може да се премахнат единствено чрез новите технологии. Това е непрекъснат процес, който продължава развитието както в дизайна, така и в структурата им. Затова някои продукти на пазара вече могат да се справят с изброените по-горе недостатъци.

Има луксозни продукти от типа плочки, които се ползват за подова настилка с винил, направен с изключително плътно, твърдо композитно ядро, което може да е устойчиво на големи разливи в кухнята и банята, температурните колебания на верандата и непрекъснатото трафик натоварване. Много пък продукти от сериите винилови подови ролки имат отлични стойности на светлоустойчивост, което ги прави изключително устойчиви на избледняване при излагане на светлина.

Заключение по темата подова настилка винил

С тази статия се надяваме, че отговорихме на някои от въпросите, които ви вълнуват що се отнася до виниловите настилки. Това са продукти, които могат едновременно да предлагат луксозен външен вид и да бъдат в ценова линия изгодна за огромен брой потребители. Въпреки изброените предимства, може пък за вас виниловите подове да не са решение. Това не трябва да ви отчайва, на пазара има настилки за под освен от винил, но и от керамика, от естествени материали от други синтетични материи. Всички те имат необходимите качества и отговарят на стандарти приложими за използване в домашна и обитаема среда.

Facebook Comments

Related Post